Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Szalézi misszionáriusok segítenek a tigréi háborús övezetben az első vonalbanVissza a listához

2023. március 01.

„Az embereknek szükségük van élelmiszerre és más segélyszállítmányokra. Lassan újra indítjuk tanácsadó szolgálatunkat, és újra megnyitjuk képzési központjainkat, de az embereknek főleg élelmiszerre és egészségügyi szolgáltatásokra van szükségük.”
A szaléziak missziói jelentik, hogy a békemegállapodás aláírása és számos szolgáltatás helyreállítása ellenére még mindig sok kihívással néznek szembe. A bankok ugyan nyitva vannak, de az emberek még mindig nem férnek hozzá a bankszámlájukhoz.
A támogatás, amit a misszionáriusok a tartományban nyújtanak, állandó és megfelel a kormány előírásainak. A tigréi tartományban összesen 25 misszionárius gondoz több mint 5000 kiskorút és fiatalt oktatási intézményekben minden területen, szakiskolákban, ifjúsági központokban és egyházi közösségekben.
A világélelmezési programmal együttműködve érkezett egy segélyszállítmány a szaléziak telephelyére Mekele-be.  Onnan osztották szét a rászoruló területeken a helyi plébániák segítségével.
A szaléziak etiópiai jelenléte 1975-re nyúlik vissza. Az első központot Mekellében nyitották meg, Tigray fővárosában. Ma több mint 14 házuk van, ebből négy az etiópiai Tigray-ban, három Eritreában található. A szalézi nővérek 1986-ban rendezték be első házukat Dillában, az ország déli részén. Ma öt központban dolgoznak a legszegényebbek javára, képzés, egészségügy és lelkipásztorkodás területén aktívak, valamint ellátják az embereket élelmiszerrel, vízzel és gyógyszerekkel.
A szalézi atyákkal együtt az utcagyerekeknek, az emberkereskedelem áldozatainak és a bebörtönzötteknek szentelnek különös figyelmet.

(Fides)