Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Megszentelt életű nők száz éve a szegények oldalánVissza a listához

2023. március 09.

Ma is ott vannak, a polgárháború veszélyei és pusztítása közepette, akkor is, ha kockáztatják életüket. Január 15-én a burmai hadsereg felgyújtotta a Mária mennybevétele templomot, amely 1894-ben épült Chan Thar-ban, a Myanmartól északkeletre fekvő városban, a Mandalay-i főegyházmegyében, és felgyújtotta a hozzá csatlakozó Ferences Mária Misszionárius nővérek kolostorát is, a nővéreknek menekülniük kellett a falu kb. 3000 lakójával együtt. A nővérek észrevették, hogy „csodás módon a Szentségimádás kápolna a templomban nem sérült meg”. A nővérek szerint „még ebben a kegyetlen és értelmetlen erőszakban is mindig velünk van az Úr”.
1819-ben léptek az első Ferences Mária Misszionárius nővérek burmai földre, és elkezdték gondozni a Mandalay-i leprásokat. A Párizsi Külföldi Missziók papjai segítségüket kérték nevelői és szociális munkában (egészségügyi segítség, leprások és szegény gyermekek gondozása). 1923-ban megnyitották kis kolostorukat Prang Hkudung-ban, Banmaw egyházmegyében.
Hamarosan létrehoztak egy árvaházat 300 gyermek részére, egy textil-központot fiatal lányoknak, és más intézményeket.
Száz év alatt sok próbatétellel és akadállyal kellett szembenézniük a nővéreknek. De mindennek ellenére és főleg a burmai nép iránt érzett szeretetük miatt a Ferences Mária Misszionárius nővérek missziója megmaradt a mai napig, míg a nővérek – ma már beilleszkedtek a társadalomba, és kb. 20 kolostoruk van – vigaszt és támaszt nyújtanak a polgárháború áldozatainak, és gondjukba veszik a kitaszítottakat, a fogyatékosokat, betegeket.
Az FMM nővérek megünnepelték 100 éves szolgálatukat a Prang Hkudung-i plébánián: február 11-én mons. Raymond Sumlut Gam, Banmaw egyházmegye püspöke mellett papok, szerzetesek és több mint 1500 hívő vett részt a hálaadó szentmisén a Szeplőtelen Fogantatás templomban. Egy éve nyílt meg egy új kolostoruk, hála az új burmai szerzetesnőknek, Htang Nya faluban, egy távoli vidéken, Kína határa közelében, szintén Banmaw egyházmegyében. A szerzetesnővérek lelkipásztori és missziós munkája folytatódik, továbbra is az Úrban bízva.

(Fides)