Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Ifjúsági Missziós csoport zarándokol az idei Csíksomlyói Búcsúra!Vissza a listához

2018. április 09.

Ima az ifjúság lelki megújulásáért

2018. azért is nagyon fontos a missziós ifjúság számára, mert ebben az évben Ferenc pápa, a püspöki szinódus témájának a fiatalok hit és hivatástisztázását jelölte meg. Minden kor fiataljának kihívás a hitében is felnőtté válni, különösen így van ez manapság, mikor Európában az eszmék, az ideológiák, "izmusok" és helyenként már különböző vallások tanításai is keverednek. A Gyulafehérvári Főegyházmegye is a fiataloknak szánta a 2018-as pasztorális évét, ezért is választották a búcsú idei mottójának, Mária angyalnak adott válaszát: „Legyen nekem a Te igéd szerint” (Lk 1,38), mellyel határozottan Isten kezébe adta a fiatalságát és életének hátralevő részét. Erre készít fel és buzdít bennünket ma is az egyház, tanítása és szolgálatai által. Ezért indulunk mi is útnak Csíksomlyóba, hogy imádkozzunk nemzetünk ifjúságáért, hitéért és önfeláldozó szeretetéért.

A hit cselekedetek nélkül üres fecsegés

Az Ifjúsági Missziós Társulat tagjai elhatározták, hogy zarándoklatuk lelki céljai mellett, az irgalmasság testi cselekedeteire is figyelemmel lesznek. A nyíregyházi missziós csoportunk adomány gyűjtésbe kezdett, segíteni szeretnék a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthonát, ami a zarándokok szállása is lesz egyben.

 

Video: magnificat.ro

Adományként tisztítószereket (háztartási fertőtlenítők, mosópor, öblítő stb.), tisztálkodási és higiéniai eszközöket (szappan, sampon, fogkrém, fogkefe, női tisztaság és szépségápolás, stb.) gyűjtenek a nyíregyházi Nyírszőlősi Görögkatolikus Parókia egyházközségben, és a Szent Miklós Görögkatolikus iskolában.

(BJ)

 „Minden évben rengetegen vesznek részt a csíksomlyói búcsún. Egyszer már részese lehettem ennek a csodának a Boldogasszony Zarándokvonattal. Több százezer emberrel együtt zarándokolni, imádkozni nem csak nagy élmény, de hatalmas lelki feltöltődést is. Mindemellett a segítségnyújtás, a tevékeny testvéri szeretet megélése is fontos része az ilyen utaknak, ezért nagyon örülök, hogy nem csak az én jólétemet biztosítja, hanem adományokkal támogathatjuk a gyergyószentmiklósi Szent Anna gyermekotthont. Mosolyt csalni a gyerekek arcára, ettől talán nincs nagyobb boldogság, és hálás vagyok, amiért a Pápai Missziós Művek lehetővé teszi, hogy adományaimmal eljussak más országokba, és hogy testvérként segíthessek az ott élő, nehezebb sorsú társaimon is.”

Riczu Sára Nyíregyháza

A pünkösdi zarándoklat liturgikus programja

Május 18-án, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Május 19-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1-kor kezdődik. A kegytemplomban az este 7 órakor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően, 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz.

Május 20-án, vasárnap pünkösd ünnepe van. A szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

Május 21-én, hétfőn pünkösd másodnapján a szentmisék a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben lesznek: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor.

(Összeállította: Borsodi L. László ferences sajtóreferens)

Az ünnepi búcsús szentmise szónoka

Marian Adam Waligóra OSPPE pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a 2018-as ünnepi búcsús szentmise szónoka.