Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Három nővér TimimounbanVissza a listához

2023. február 24.

Bernadette és a két Pauline a Burkina Faso-i lac Bam-i Miasszonyunk kongregációhoz tartoznak, amelyet két Afrika Misszionáriusai rendhez (Fehér Atyák) tartozó szerzetes alapított 1967-ben. Őket azért küldték most ide, hogy a Fehér Nővéreket helyettesítsék, akik máshova mentek.
Eleinte minden nehéz számukra, és erejükön felülinek tűnik a feladat. A faluban lakó asszonyok nem tudnak franciául. Mégis próbálják a Fehér Nővérek által elkezdett munkát folytatni: segítenek a nőknek a konyhában, a varrásban..
Motoron járják a falvakat, tartanak iskolai felzárkóztató tanfolyamokat, majd főleg idegrendszeri motorikus rendellenességgel született gyermekekkel akarnak foglalkozni. Meglátogatják a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat, hogy felajánlják nekik segítségüket. Néhány felnőttet is elkezdtek segíteni. Először szállásukon szabaddá tettek egy szobát, hogy elláthassák „az ő” gyermekeiket. Aztán egy algériai egyesület, amely fogyatékosokat támogat, felfigyelt munkájukra és elkezdte segíteni őket. Aki ezt életre keltette, egy volt tanárnő, az egyik, a nővérek által gondozott gyermek édesanyja.
Ma több mint 120, 15 éven aluli gyermeket segít az egyesület, amely a nővéreken kívül öt önkéntessel dolgozik.
Bernadette elmondja, hogy most minden nap alkalma nyílik arra, hogy megtapasztalja és megerősítse a hivatását mint megkeresztelt és megszentelt életű nő.
Kezdetben – mesélik a nővérek – az emberek, mikor megtudták, hogy nem muzulmánok, aggódtak, és rá akarták beszélni őket, hogy térjenek át az iszlám vallásra, ha nem akarnak a pokolba kerülni. Ma már ismerik imádságos életüket. És néhány muzulmán család, az előttük álló megpróbáltatásokban és veszélyhelyzetekben megkérik a nővéreket, hogy imádkozzanak értük. A legközelebb lakó keresztények 350 km-re vannak a nővérek házától.
A Laghouat-i egyházmegyében, amelyhez Timimoun is tartozik, 2019-ben kevesebb mint 2100 megkeresztelt élt, ötmillió lakosból. A papok El Meniaa-ból (Nyugatra) vagy Beni Abbès-ből (Dél-Keletre) jönnek misézni a nővéreknek. Hamarosan megérkezik Suzanne nővér is, aki Algírban tanul arab nyelvet. Bernadette és a két Pauline már nagyon várják.

(Fides)