Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Egy vallási intézmény kis külvárosi kórháza az emberek szolgálatábanVissza a listához

2023. február 20.

„A Benin felő eső külvárosi részben vagyunk, az Adamavo Baguida negyedben, ahol az Afrikai Missziós Társaság tagjai kezében levő plébánia van – írja Silvano Galli loméi misszionárius atya. A kórház nincs messze a templomtól, és alapszolgáltatásokat nyújt. Rutinellenőrzéseken kívül HIV-fertőzötteknek is nyújt segítséget, valamint betegápolói és mikrosebészeti szolgáltatásokat is. a kórházban van egy laboratórium is, ahol mindenféle elemzéseket végeznek, egy bakteriológiai egység, egy rehabilitációs központ, és egy patika is.”
Ez a kis vidéki kórház egy alapvető szolgáltatás.  Az országban a nyilvános egészségügyi apparátus eszközhiány miatt nem vagy rosszul működik. Hiányzik a szakképzett munkaerő és a szaktudás. Így hát virágzanak a magánklinikák, amik azonban drágák és amiket az emberek nagy része nem tud kihasználni. Tehát az egyházi intézményekhez fordulnak, ahol fogadják őket és mértékletes árak vannak.
„Amikor megérkezel, fizetsz 1000 frankot (1,50 euro) és megkezdődik a hányattatás: vérnyomás-, testsúly-, hőmérséklet-mérés, majd a vizsgálat” – meséli Galli atya.
A 43 személyt foglalkoztató kórházban havonta 358 5 éven aluli és 592 5 éven felüli gyermeket kezelnek. A leggyakoribb betegségek a malária, vérszegénység, gyomor-és bélhurut, bélférgesség, bőrgyulladás, ízületi reuma, traumás sebek, újszülöttkori fertőzések. Minden hónapban 150 magzati vizsgálatot végeznek. Havonat 40-45 szülés van. „Meglepő a terhes nők és gyermekes anyukák jövés-menése, akik rendszeresen járnak oltásra és visszahívásra. Mi misszionáriusok is használjuk a gyógyászati központ szolgáltatásait, én is voltam ott nemrég és láthattam a nyújtott szolgáltatásokat és a különböző ott folytatott tevékenységeket” – fejezi be Galli atya.  

(Fides)