Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A Consolata missziós nővérek 100 éves jubileumot ünnepelnek: „Nem magunkat ünnepeljük, hanem missziónk forrását”Vissza a listához

2023. február 16.

„A misszió Istenét ünnepeljük, Istent, aki zarándok, aki útra kel, hogy megkeresse minden teremtményét és mindenkit átöleljen gyengéd, erős és irgalmas szeretetével. A 100 éves jubileum alkalmával nem magunkat ünnepeljük, hanem Őt, a misszió forrását.”
A Consolata rend alapítója, boldog Giuseppe Allamano, 1910-ben indította el Torinoban az intézményt. 1922-ben indultak el az első missziós nővérek Tanganyikába, ami 1964-ben egyesült Zanzibárral, így jött létre a Tanzániai Egyesült Köztársaság. 1923-ban érkeztek meg két kenyai nővérrel és néhány missziós atyával együtt Tosamaganga-ba. Az itteni misszió vezetője, P. Gaudenzio Panelatti (MC), erején felül azon fáradozott, hogy a nővérek jól beilleszkedjenek új környezetükbe, és jó kapcsolatot építsenek ki a helyi emberekkel. Minden délután elkísérte őket a közeli falvakba, hogy megismerkedjenek a családokkal. A délelőttöt a konyhában és a konyhakertben, az iskolában töltötték, tanították a lányokat háztartásra, az asszonyokat gyermeknevelésre. Szabad idejükben nyelvtanulással foglalkoztak.
Esténként összeültek, hogy a helyi kultúrával ismerkedjenek és elmeséljék, mit csináltak egész nap, valamint megtervezték, mivel foglalkozzanak másnap.
„Azóta eltelt 100 év!” – hangsúlyozza Brambilla nővér.
„Tudatában vagyunk annak, hogy teljesen ingyen kaptuk és kapjuk folyamatosan a misszió végtelen ajándékát, és ha végig követjük missziónk tanzániai történetének 100 évét, szívünk megtelik határtalan hálával” – fejezi be  Simona és Maria Michela nővér.

(Fides)